Kentänhoidon kevätkuulumisia | Tuusulan Golfklubi

Kentänhoidon kevätkuulumisia

Pari viikkoa sitten satoi vielä lunta ja keväästä ei ollut tietoakaan, nyt aurinko paistaa, golfkentällä on kuivaa ja kentänhoitajat kiireisiä.
Kentän talvehtiminen on ollut vaihtelevaa, on todella hyviä, hyviä, kohtalaisia ja huonoja alueita. Varmaksi voidaan sanoa, että kevät on merkittävästi parempi kuin vuosi sitten. Tämä kevät muistuttaa hyvin paljon kevättä 2021 jolloin lumihomelaikut olivat riesana viheriöillä.
Väylä 2 viheriö on selvinnyt talvesta kohtalaisen hyvin.

Viheriöt ovat selvinneet vaihtelevasta talvesta kohtalaisen hyvin. Kuva väylältä 2.

Viime viikolla saimme veden kastelujärjestelmään monen mutkan ja vaikeuden kautta. Kastelu toimii tällä hetkellä yhden vesipumpun voimin, minkä takia kasteluohjelmat ovat hyvin pitkiä, kunnes saamme huollosta loput pumput. Kevät on ollut kuiva ja kenttä on kovasti veden tarpeessa, tämä huoli on nyt onneksi selätetty. Sadettimien toimintaa ja hienosäätöä jatketaan pitkin kevättä, optimaalisen kastelutuloksen saamiseksi.

Viheriöiden hoito aloitettiin tällä viikolla pystyleikkaamalla, puhaltamalla, leikkaamalla, kylvämällä ja lannoittamisella. Näillä toimenpiteillä luodaan hyvät olosuhteet uudelle heinälle, jotta saamme mahdollisimman pian hyvän viherpeittävyyden viheriöille. Jatkamme kylvöjä pitkin kevättä muutamaan otteeseen.

Viheriöistä 4 ja 5 ovat huonoiten talvehtineita ja ovat kärsineet lumihomeesta. Nämä viheriöt tulevat saamaan erityishoitoa ja mahdollisen harson päälleen, joka pitää kasvuston lämpimämpänä ja auttaa kasvuun lähdössä. Viheriöt 1-3 ja 13-18 ovat talvehtineet parhaiten, viheriöillä on vain yksittäisiä laikkuja. Viheriöillä 6-12 ei ole lumihomelaikkuja merkittävästi, mutta ovat edelleen harvakasvuisia, viime vuoden vaikeudet näkyvät edelleen. Kaiken kaikkiaan viheriöt ovat talvehtineet kouluarvosanalla 8. Lumihomelaikut eivät ole niin suuri ongelma (verrattuna viime vuoden täysi kuolemaan, jääpolte), ne saadaan kylvöillä ja muilla hoitotoimenpiteillä kuntoon.

Väylän 4 ja 5 viheriöillä on ollut lumihometta ja tulevat vaatimaan keväällä tehohoitoa ja mahdollisesti rauhoittamista pelaamiselta.

Lyöntipaikoille tehdään hyvin samanlainen hoito kuin viheriöille, pystyleikkuu, kylvö ja lannoitus. Myös lyöntipaikkojen kunto on vaihtelevaa, ne ovat kärsineet paikoin jääpoltteesta. Talvella lyöntipaikoille ei oikein voi tehdä muuta kuin toivoa parasta. Lyöntipaikoille kylvetään nopeasti itävää heinälajia.

Väylien hoito aloitetaan sekin pystyleikkaamalla, tämä tekee tilaa ja aktivoi uutta kasvustoa. Lannoitus tehdään muutaman viikon päästä, säiden lämmetessä, tämän viikon priorisoimme viheriöiden ja lyöntipaikkojen hoitoa.

Bunkkerien reunat tullaan siistimään kauden avaamiseen mennessä. Hiekkaa kuohkeutetaan ja lisätään tarvittaessa bunkkereihin.

Lopuksi haluaisin muistuttaa kaikkia pelaajia lyöntijälkien ja pallon alastulojälkien paikkaamisesta. Tämä on erityisen tärkeää, se pitää pinnat mahdollisimman hyvinä jatkossakin ja kentänhoidolla jää aikaa muihin tärkeisiin hoitotoimenpiteisiin.

Hyvää kevättä ja tulevaa pelikautta!

Terveisin,
Elmeri Malkki
Kenttämestari