Talkootyö ja vastuullisuus​​​​​​​ | Tuusulan Golfklubi

Talkootyö ja vastuullisuus
​​​​​​​

TGK:n strategiassa vastuullisuus on nostettu yhdeksi neljästä arvosta. Muista arvoista löydän konkreettisia toimenpiteitä strategiasta, arvoa "vastuullisuus" ei ole montaa kertaa mainittu. Myöskään toimintakäsikirja tai toimintasuunnitelma ei tällä hetkellä linjaa tarkemmin vastuullisuuden konkreettisia tekoja. Oy:n puolella on kertaalleen tehty hiilijalanjäljen laskelma vuonna 2020.Golfin vastuullisuutta haastetaan maailmanlaajuisesti, myös Suomessa on kuultu mielipiteitä, joiden mukaan golffarit ovat vastuuttomia ja itsekkäitä, ja golf aiheuttaa ympäristölle enemmän haittaa kuin hyvää. Me golfarit tietty olemme sitä mieltä, että noin voi ajatella vain sellainen, joka ei ole itse pelannut golfia - tämähän on mahtava peli ja siitä aiheutuu mahtavia hyötyjä mulle, sulle ja meille kaikille!

Kun kuuntelin ja katselin Golfliiton Jari Koivusalon esitystä golfin toimihenkilöpäivillä 13.1.2024 ympäristövastuullisuuden teemoista mieleni havahtui: OnCourse ympäristöohjelman toteuttaminen, GEO ympäristösertifiointi ja talkootoiminta. Mietin, mitä ihmettä talkootoiminta tekee ympäristövastuullisuuden tai vastuullisuuden kontekstissa? Talkootyöt ovat itselleni tarkoittaneet pakkopullaa taloyhtiön pihahommissa. En ole pitänyt niitä mielekkäinä, enemmän pakollisena pahana kun kerta olen halunnut omistaa rivitaloasunnon. Mukavampaa aikoinaan oli oman salibandyseuran ja -joukkueen eteen tehdyissä talkoissa, mistä saatiin seuran kassaan riihikuivaa rahaa. En ole myöskään osallistunut golfkentän pihatalkoisiin, koska ne eivät ole tuntuneet itselleni tarkoitetuilta. Pidän itseäni kuitenkin melko vastuullisena ja luotettavana henkilönä.

Mistä vastuullinen talkootoiminta koostuu? Koivusalon esityksen mukaan niitä voivat olla golfkentän eläimistön ja kasvien kartoitukset, vieraslajien poisto, linnunpönttöjen teko, asentaminen ja huolto, viheriöiden peitesuojaus syksyllä, viheriöiden kolaukset ja lumen/jään poisto talvella, haravoinnit ja raivaukset, lyöntijälkien paikkaus ja alastulojälkien korjaus pelikaudella, karheikkojen leikkuu ym. kentän hoitoa avustavat tehtävät, sääntöinfot pelaajille, pelaajien muu kouluttaminen ja toimintaan perehdyttäminen, junioritoiminta, kilpailujen ja tapahtumien suunnittelu ja järjestäminen, palkintojen hankkiminen, varainkeruu, pelaamisen valvonta, hallitus- ja toimikuntatyö, toiminnan suunnittelu, päätöksenteko, toiminnan toteuttaminen, seuranta, palautteiden kerääminen ja tiedottaminen. Melkoinen lista ja mahtavia mahdollisuuksia! Millään golfkentällä tuskin tehdään kaikkea edellä mainittua talkoilla, mutta on kyllä ajatuksia herättävä vastuullisuustyön kuvaus.

Kun kirjoitan tätä tekstiä, teen talkootyötä seuran nimiin. Voisihan tällaisen palvelun periaatteessa tilata ammattilaiselta, joka haastattelisi minua ja muita johtokunnan jäseniä ja tuottaisi sitten meille julkaistavaksi juttusarjan, missä kerrotaan johtokuntatyöstä ja puheenjohtajan ajatuksista erilaisista aiheista. Teen kuitenkin mielelläni tällaista talkootyötä, kuten myös johtokunnan tehtäviä.

Tiedän, että meitä vastuullisia ihmisiä löytyy golfyhteisöstämme johtokunnan ja toimikuntien jäsenten ulkopuoleltakin. Aikaisemmilta vuosilta löytyy upeita esimerkkejä, Markku ja Tuula Hiltunen, Pentti Paajanen ja Eevis Haanperä tiimeineen: linnunpöntöt, hiekkapussit, talviharjoitustilan ylläpito ja korjaukset, kukkaistutukset - tässä muutama oma-aloitteisen talkootoiminnan esimerkki, jotka tässä vaiheessa tiedän.

Ensi kesää kohti mentäessä meidän täytyy osata kertoa erilaisista mahdollisuuksista lisää, ja toteuttaa ne niin, että minä ja myös SINÄ koet niiden olevan sinua varten. Harva golfyhteisö on niin varakas, että voi ostaa ulkopuolisena palveluna edellä kuvattuja vastuullisen talkootoiminnan osia. Emme mekään Tuusulassa. Haastan meidät toteuttamaan lisää erilaisia talkootoimintaa: ei vain siksi, että se on vastuullista, vaan siksi että se on mukavaa, siinä saa kokea saavansa jotain aikaiseksi ja saattaa jopa löytää uusia pelikavereita :-)

Mukavaa talviviikkoa toivottaen

Mervi Kilpikoski

Torstaina tällä viikolla (1.2.) tapaamme ensimmäistä kertaa johtokunnan kanssa järjestäytymiskokouksen merkeissä.​​​​​​​