Kentänhoidon syyskatsaus | Tuusulan Golfklubi

Kentänhoidon syyskatsaus

Syksy saapuu - aamut ja illat pimenevät, lehdet alkavat pudota puista ja kentänhoidon syystyöt ovat taas ajankohtaisia. Tässä pienimuotoinen tietoisku syystöistä niiden vaikutuksesta pelaamiseen ja ennen kaikkea miksi niiden tekeminen on tärkeää. Maanantaina 25.9. aloitamme viheriöiden ilmastuksen.

Kierrosmäärän ollessa 30.000 lähdön tuntumassa on kovalla kulutuksella olevia pintoja autettava ilmastamalla, kuten tässä kuvassa lyöntipaikan holkki-ilmastuksella. Kuvituskuva.

Kasvinsuojeluruiskutukset

Syksyllä lämpötilojen laskiessa, valon määrän vähentyessä ja kosteuden lisääntyessä myös kasvitaudit tulevat riesaksemme. Kasvitaudit näkyvät viheriöillä harventuvina ruskeina laikkuina, joissa on useimmiten valkoinen ”pumpulireunus”. Esimerkkinä talven jälkeen viheiöillä näkyvät lumihomelaikut. Kasvitaudit ovat sienitauteja ja niitä torjutaan tarvittaessa kasvinsuojeluruiskutuksilla, mikä pysäyttää taudin etenemisen / leviämisen. Päivittäinen kasteenpoisto pelipinnoilta on tärkeässä osassa tautitorjunnassa. Tällä hetkellä vallitseva lämmin ja kostea sää on suotuisinta aikaa taudeille. Kasvinsuojeluruiskutukset eivät vaikuta pelaamiseen, ne pyrimme tekemään illalla viimeisenä saadaksemme parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Holkitus ja ilmastus

Ilmastuksilla pyritään parantamaan ruohon ja ruohonjuurien kasvuolosuhteita, purkamaan maan tiivistymistä ja poistamaan kasvualustasta kuollutta ruohoa, eli orgaanista materiaalia. Tämä kuiduksikin kutsuttu materiaali muodostuu ajansaatossa nurmipinnan alle, ruohon ja kasvualustan väliin. Liiallinen kerros kuitua aiheuttaa monia ongelmia ruoholle itselleen ja pelipinnan laadullekin. Tavallisella piikki-ilmastuksella tehdään reikiä kasvualustaan, joka parantaa veden, ravinteiden ja ilman kulkua kasvualustassa. Holkki-ilmastuksella poistetaan kuitua kasvualustasta. Tällä saadaan vielä enemmän tilaa vedelle, ravinteille ja ilmalle kulkea kasvualustassa. Kasvualustasta poistetun kuidun tilalle usein laitetaan hiekkaa. Tällä parannetaan kasvualustan rakennetta, joka taas edistää kasvualustan tarkoituksenmukaista toimintaa. Pelipinnan hiekoitus myös tasoittaa nurmipintaa ja tekee siitä napakamman. Tasaisempi pelipinta saa pallon käyttäytymään loogisemmin pinnanmuotojen mukaan ja pallon pyörimään paremmin.

Kuluvalla viikolla 38 saimme kaikki lyöntipaikat holkitettua, kylvettyä ja hiekoitettua, seuraavaksi siirrymme viheriöille. Tulemme holkittamaan viheriöt 1–5, 8 ja 14-18. Lopuilla viheriöillä ei ole tarvetta kuidun poistamiselle, paremminkin päinvastoin. Kuidun olemattomuus on myös haaste, silloin pelipinnat eivät pysy kasassa, minkä kanssa on ollut haasteita menneinä vuosina.
Lokakuun aikana piikki-ilmastamme viheriön ympärykset ja väylät. Väylien ilmastus parantaa veden läpäisevyyttä, mikä mahdollistaa kuivemmat väylät syksyllä ja pelikauden jatkumisen. Väylien ilmastus on hidasta puuhaa, sen teemme traktorin perään laitettavalla ilmastuskoneella, joten pelatessa odottakaa lyöntilupaa ja väistäkää traktoria.

Mukavia syysgolfeja kaikille!

Kenttämestari
Elmeri Malkki